Watersportjuristen in concessie

Jarenlang fungeert hij al als de huisadvocaat van veel HISWA leden en nu gaat hij zijn werk afbouwen, mr. Ivo van Emstede (65), jarenlange HISWA Partner in Business, heeft een opvolger gevonden in mr. Edwin Slager (39) en introduceert de aankomend watersportjurist bij zijn relaties.

“Hoe langer ik hier op de beurs rondkijk en contact maak met de ondernemers in de watersport, hoe meer ik er achter kom dat ik een band heb met boten en watersport. Meer dan ik dacht.” Op de Hiswa te Water kijkt advocaat Edwin Slager zijn ogen uit. Prachtige jachten ziet hij liggen, hartelijke handdrukken krijgt hij van de vele relaties van Ivo van Emstede. Slager wordt overal geïntroduceerd als opvolger van Van Emstede die vanaf 1 januari 2018 in 3 jaren wil afbouwen. Het netwerk en de klantenkring die hij in 30 jaar opbouwde als nautisch advocaat, draagt Van Emstede over aan Slager.
“De watersport, jachtbouw, jachtonderhoud en de geschillen die in dit vakgebied kunnen spelen, vormen een interessant specialisme”, blikt de aanstormend nautisch advocaat vooruit. “Als advocaat leer je iedere dag. Me verder verdiepen in deze specifieke sector is een heel mooie manier om te zien hoe de juridische kant van een kwestie zich verhoudt tot de praktische gang van zaken.”

Mr. Ivo van Emstede wil de bijzondere juridische praktijk die hij heeft opgebouwd “niet als een adoptiekindje weggeven”. “Dat is een afspraak die ik met HISWA Vereniging heb gemaakt. De praktijk moet goed worden overgedragen. Edwin gaat ook door met de praktijk onder de naam Van Emstede en Partners. Vera, mijn secretaresse, blijft. Die kent al mijn cliënten en relaties uit jarenlange ervaring. Dat kan Edwin helpen, maar het is ook voor de cliënten en relaties prettig. Vera immers is voor hen een bekende stem.”
Slager valt bij: “Ik wil alle kennis over de bedrijven en hun zaken tot me nemen. Als ik zomaar begin zonder uitgebreide overdracht is dat niet goed. In de ogen van HISWA leden zou ik kunnen overkomen als een wijsneus die zonder kennis van de sector de zaken puur juridische bekijkt. Dat is voor niemand goed: voor onze cliënten niet, voor HISWA Vereniging niet, voor Ivo niet en ook al niet voor mij.”
“Het zijn jarenlange relaties,” benadrukt Van Emstede nog eens. Met een deel van mijn cliënten werk ik al ruim 20 jaar samen.” De betrokkenheid van Van Emstede bij de watersportbranche begon in augustus 1987, toen de advocaat werd uitgenodigd om te spreken op een bijeenkomst van HISWA leden in Motel Akersloot. Hij besprak toen de mogelijkheden van incasso in kort geding. Al snel leidde dat tot klanten: ondernemers in de watersportbranche die aanklopten voor hulp bij het innen van openstaande rekeningen en het oplossen van geschillen over geleverde diensten en producten. Ook HISWA Vereniging ontging het optreden van Van Emstede in de branche niet en dat leidde tot de opdracht aan Van Emstede om de diverse HISWA voorwaarden aan te passen aan de regels van het nieuw burgerlijk wetboek van 1992. Zo groeide de verbondenheid van de branche met de praktijk van Van Emstede en Partners nog verder. Op zich logisch want als auteur van de diverse sets algemene voorwaarden en standaard contracten, weet Van Emstede bij voorbaat van de hoed en de rand.

Veel van de geschillen tussen watersportondernemers en hun klanten of toeleveranciers leiden niet tot rechtszaken. “De afgelopen jaren is het ondershands oplossen van conflicten in zwang geraakt onder de term ‘mediation’”, lacht Van Emstede. “Ik werkte al lang zo, nog voordat het mediation werd genoemd. Het is namelijk logisch om met een scherpe blik de voorwaarden in contracten en onderliggende documenten te bekijken, die naast de gang van zaken te leggen, de lezing van beide partijen aan te horen en op basis van de wederzijdse verantwoordelijkheden een realistisch voorstel op te stellen. Dat scheelt de partijen proceskosten en veel energie. Uiteindelijk is dat wat de rechter ook doet.”
Slager en Van Emstede leerden elkaar kennen via de cursussen die mr. Slager organiseert via Law Link College. In dit netwerk van juristen worden cursussen gegeven waarmee de leden hun vakkennis verdiepen. “Ik was al een tijdje op zoek naar een geschikte opvolger. Toen ik Edwin ontmoette, zag ik in dat hij de empathie heeft die je in deze branche moet hebben.” Slager lacht: “Het doel is niet om een tweede Ivo van Emstede te worden. Dat kan niet. Maar ik ga, in het begin onder begeleiding van Ivo, wel verder met het bijstaan van zijn cliënten op dezelfde realistische manier en met kennis van de sector, zoals Ivo het ook gedaan zou hebben.”